h1

pl. d’Emili Pibernat

6 Juliol, 2009

pibernatLa plaça

Situació: [Vegeu plànol a Google Maps]

La plaça d’Emili Pibernat ocupa un petit espai obert al carrer Filadores i la sèquia Monar. Està a la zona del Veïnat, just al costat del terme municipal de Girona.

Data en què es va donar nom al carrer: L’any 1989. Al Diari de Girona del 22/03/1989, en un article titolat: “L’Ajuntament de Salt acorda posar nom a sis carrers i places del poble” hi ha aquest paràgraf: “La placeta Emili Pibernat és la nova denominació que s’ha donat a l’espai urbà situat al veïnat de Salt, que limita al nord amb el carrer Filadores ¡ la sèquia Monar, i pels altres límits amb edificis de la illa compresa entre aquell carrer, el de Teixidores, el de Sant Antoni i la travessera de Santa Eugenia“. Es va urbanitzar el 1993.

El personatge

Emili Pibernat i Viader (?)

[polític]

Nasqué entre els anys 1880-1885, al llarg del 1909 escrivia petits articles al diari La Lucha, un diari de finals del segle XIX i principis del XX.

Emili Pibernat militava al partit d’Esquerra Republicana de Catalunya. Junt amb Bartomeu Muñoz, Agustí Cabruja i Iu Bohigas, el 1930, va crear la publicació “Poble de Salt” que acabà sent l’òrgan oficial de les Joventuts Republicanes de Salt.

El 26 de febrer de 1930, després de la dictadura de Primo de Rivera, Emili Pibernat va ser elegit alcalde de Salt. El 14 d’abril de 1931 es proclamava la República a tot l’Estat Espanyol,  dos dies abans Salt havia votat majoritàriament  la candidatura Republicana a les eleccions municipals i es va constituir el nou Ajuntament presidit també per Emili Pibernat i Viader.

Emili Pibernat junt amb Manuel Termes foren els alcaldes de Salt durant la Segona República.

L’abril de 1936 va ser elegit secretari de la “Junta de Asistencia Social de Gerona” i el novembre de 1938  va ser nomenat  administrador de la “Casa de Asistencia y Educación y Casal del Anciano de Gerona”.

Més informació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: