h1

c/ de Pere Gallostra

28 Juny, 2009

El carrer

Situació: [Vegeu plànol a Google Maps]

El carrer de Pere Gallostra es troba a la zona del Veïnat, entre el carrer Major i el carrer Àngel Guimerà, molt a prop de l’Ajuntament de Salt i del Passeig Ciutat de Girona.

Data en què es va donar nom al carrer: 11 de febrer de 1933. En va aparèixer una nota a la pàgina 3 de la publicació “L’Autonomista” del dia 14 de juny de 1933. El 1962 es va portar a terme l’enllumenat del carrer.

El personatge

Pere Gallostra i Berdala (1858 – 1932)

[mestre]

Pere Gallostra va néixer a Crespià el 1858 i morí a Salt el 1932.

Va exercir com a mestre particular al Veïnat. L’escola privada del mestre Pere Gallostra va exercir des de finals del segle XIX fins a les darreries de la dictadura de Primo de Rivera. Un dels seus deixebles fou Iu Bohigas; també ho foren molts dels homes que sostingueren la campanya republicana i democràtica a Salt.

L’11 de febrer de 1933, es reunia el Ple de l’Ajuntament per dedicar-li un carrer i el 19 de febrer del mateix any, els seus ex-alumnes li van retre homenatge als locals del Centre Republicà.

Més informació:

  • […] L’any 1900 els saltencs que sabien llegir i escriure eren 895, és a dir, el 39 per 100 de la població. L’escola, pero, farà una feina considerable, a desgrat de les condicions adverses amb què havien de treballar els mestres (document núm. 9 ) . Botet i Sisó, pels volts del 1911, constata l’existencia a Salt de dues escoles públiques elementals completes (una de nois i l’altra de noies) i cinc escoles privades, entre quals esmenta la dels germans de la Doctrina Cristiana, la de les monges de Santa Clara i la de les germanes terciàries dominiques. Els noms d’Esteve Vila, Pere Gallostra i Lluís Moreno —revitalitzats amb la dedicació d’uns carrers— revelen precisament l’admiració i agraïment de Salt envers la tasca docent d’uns mestres que aixecaren el nivell cultural de la població […]. A. Visió històrica del Poble de Salt. Revista de Girona, 86 (1979), pàg. 13
  • Un homenatge a Pere Gallostra. L’Autonomista, 18/02/1933. Pàg. 3
  • Salt: homenatge a Pere Gallostra. L’Autonomista, 25/04/1933
  • Pere Gallostra: web de la Biblioteca Pública de Salt

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: